Sanjay Puri Architects Design 18 Screens House In Lucknow


Sanjay-Puri-Architects-Visual-Atelier-8-18-Screens01.jpg

Lucknow city in India has a rich heritage with numerous buildings dating back to the 18th century.

The site for this house lies along a busy arterial road and is on the peripheral edge of an extensive plotted development for private homes designed by Sanjay Puri Architects. The house is planned to allude to the traditional Indian courtyard house in response to the climate of the location. With the sun in the southern hemisphere, temperatures in the long summer months are more than 35° C.


Sanjay-Puri-Architects-Visual-Atelier-8-18-Screens55.jpg


Sanjay-Puri-Architects-Visual-Atelier-8-18-Screens3.jpg

The extensive requirements of the 6 bedroom house are interspersed with sheltered open terraces and landscaped gardens around a 2 floor high naturally ventilated courtyard. Patterned screens derived from traditional Indian architecture and the famous Lucknow ‘chikan’ embroidery sheath outdoor seating areas for each room on the south, west and east sides.

These screens provide shelter from the sun, create different light patterns throughout the day and mitigate traffic noise from the busy arterial road on the southern side. Large glass windows on the northern side allow indirect light to infuse the internal spaces of the house.


Sanjay-Puri-Architects-Visual-Atelier-8-18-Screens5.jpg


Sanjay-Puri-Architects-Visual-Atelier-8-18-Screens4.jpg

Varying volumetric proportions with differing sectional spaces create an individual identity to each living space with the courtyard cohesively integrating them. Built almost entirely in raw concrete, a natural palette of sandstone and wood with muted colors, vivid Indian art and landscape are brought together in different compositions in each of the internal volumes.

A large garden on the north penetrating up to the internal courtyard between rooms has partial shadows at most times of the day allowing it to be used in the extensive summers too. A series of experiences are created in this house that by its design facilitates natural ventilation and sunlight within and is simultaneously contextual to the location, sun articulation, tradition, culture, and social aspects.


Sanjay-Puri-Architects-Visual-Atelier-8-18-Screens6.jpg

INFORMATION

Photography by Mr. Dinesh Mehta with courtesy of Sanjay Puri Architects

http://www.sanjaypuriarchitects.com





Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

To post your project Click here