Mario Cucinella Architects Develops Gradual Subtraction Of Volume Within MET Building


Mario-Cucinella-Architects-Visual-Atelier-8-MET-5.jpg

The new multifunctional building in Tirana by Mario Cucinella Architects is multifunctional and develops on 12 levels above ground and 4 underground, for a total height of 48.70 meters over the area of approximately 1,800 square meters.

It is part of a consolidated historical fabric, the subject of important urban redevelopment interventions, which the Municipality of Tirana has carried out in this central area of the city characterized by the presence of representative buildings. The architectural configuration of the building transforms the limits represented by the restrictiveness of urban constraints, in the opportunity to experience the “excavated” architecture, in which the elliptical morphology is shaped through a play of spiral terraces. The volumetric articulation combined with a facade design, marked by the variation of opaque and transparent modules and a fully glazed ground connection, give the building elegance and lightness.


Mario-Cucinella-Architects-Visual-Atelier-8-MET-1.jpg


Mario-Cucinella-Architects-Visual-Atelier-8-MET-2.jpg

The evocative image is the city of Berat, the “white city of 1000 windows”. The articulation of the facade in addition to strengthening the volumetric configuration of the building, emphasizing the volumes and the terraces, optimizes the best levels of natural light to the internal environments, while reducing the effects of solar radiation.

The opaque panels covered with white/light gray concrete slabs give strong materiality to the final image of the building. In proceeding towards the upper floors there is a gradual subtraction of volumetry which generates the final configuration; this articulation starts from the +2 level of the east front, going to the top floor where almost the whole of the elliptical plan is excavated.


Mario-Cucinella-Architects-Visual-Atelier-8-MET-4.jpg


Mario-Cucinella-Architects-Visual-Atelier-8-MET-7.jpg

This development of the building allows, on the upper floors intended for residences, the creation of large terraces, embellished with pools of trees and shrubs. The transparent closure of the accommodations towards the terraces allows a high supply of natural light and views towards the outside.

The result is an architecture that acquires elegance in the play of volumes, materiality in the scan of the surfaces and thanks to the tree-lined terraces and the creation of the outdoor space, it is an element of urban regeneration connection/permeability in continuity with the Boulevard.


Mario-Cucinella-Architects-Visual-Atelier-8-MET-3.jpg

INFORMATION

Photography with courtesy of Mario Cucinella Architects

Facebook // Instagram // Linkedin





Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

To post your project Click here