Stuart Tanner Architects Creates A Dialogue Between Close And Distant Segments Of Environment


Stuart-Tanner-Visual-Atelier-8-Architecture-3.jpg

Dunalley House on the Tasman Peninsular by Stuart Tanner Architects is a project for a young family recovering from the dramatic loss of their long time family holiday retreat during the devastating 2013 Dunalley bushfire.

The 15ha property was left scorched and barren. The original holiday home was destroyed while the family watched from the foreshore below. The client brief was for a primarily concrete building: solid and protecting; yet connecting with the vast landscape and vista across Dunalley Bay.


Stuart-Tanner-Visual-Atelier-8-Architecture-11.jpg


Stuart-Tanner-Visual-Atelier-8-Architecture-10.jpg

The site of the original house was discarded in favor of a location further out on the bluff, promoting closeness with the bay. A moderate budget and accelerated timeframe, as well as the siteʼs distance from Hobart, encouraged a semi-modular approach to the construction, using pre-fabricated steel components and precast concrete panels, with unpretentious detailing. A high “bushfire attack level” rating influenced material choices, while bespoke elements articulate the whole. Low in section, the building is stretched across the site in a physical response to the expansive milieu.


Stuart-Tanner-Visual-Atelier-8-Architecture-14.jpg


Stuart-Tanner-Visual-Atelier-8-Architecture-13.jpg

Planning is elementary: a bunker for sleeping, and a pavilion for living, separated by a long deck that serves as both entry and axis to Mt Wellington in the distance. Northwesterly gales can rage across the bay and the buildingʼs anchored connection to the earth allows for contemplation of the storm from a protected and quiet interior. Careful orientation creates sheltered areas out of the wind, and a broad verandah sweeps around the living space, reaching outward.

A more intimate connection to place is afforded from the courtyard and bedroom wing, with views to the beach below. The dialogue between near & far enriches the experience. Light is ever-changing across the bay. The deck extends on the ocean side to a fire dish; a beacon on the bluff, a place to congregate and perhaps, a symbol of the force that transformed the property.


Stuart-Tanner-Visual-Atelier-8-Architecture-1.jpg


Stuart-Tanner-Visual-Atelier-8-Architecture-5.jpg

INFORMATION

Photography with courtesy of Stuart Tanner Architects

https://www.stuarttannerarchitects.com.au





Similar Articles

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

To post your project Click here