0,00 EUR

No products in the cart.

House68 Enhances The Environmental Experience


Design-Collective-Architects-Visual-Atelier-8-House68-11.jpg

House68 is a private family residence. The house is designed as a series of modern pavilions connected by large open terraces and water gardens.

Each pavilion differs programmatically and allows for the large home to be sectionalized. A guest pavilion, an entertainment pavilion, a living pavilion, and a service pavilion; each of which functions independently and may be sectionalized and closed off when not in use. This flexibility allows for the house to conform and to adapt to the changing needs of the family. The design brief required that the house is able to adapt to the changing needs of a growing family for the coming years. The actual members of the family that will be staying in on a daily basis will change when their children leave home for studies. Responding to this, the idea of separate components in the form of pavilions is designed into the home, allowing sections to be shut-off when not in use.


Design-Collective-Architects-Visual-Atelier-8-House68-4.jpg

Basic fundamentals of tropical architecture are adopted from the start. Primary living spaces are designed with openings along the north-south axis to avoid excessive solar gain. Opposing walls open up to allow for effective cross ventilation and airflow through. Deep verandahs and cantilevered roof eaves shade the interior from the afternoon sun whilst a double skin façade incorporating a series of glu-laminated pine louvers provide the shade and transparency needed for the pavilions. Water gardens and landscaped courtyards provide shade and lower the ambient temperature around the house. Pathways and terraces form semi-outdoor spaces between the interiors and the gardens that are used as additional living spaces when the need arises.


Design-Collective-Architects-Visual-Atelier-8-House68-2.jpg

The concept of pavilions is a very common approach to tropical architecture. The fragmented planning allows for permeability and effective airflow through and around the building cooling and refreshing the interior of the house. The planning naturally creates outdoor spaces and courtyards that bind the programs of the pavilion with the outside and activates the in-between spaces more effectively. A semi-enclosed space that bridges internal space to the exterior allowing functions to expand and contract depending on the need of the time. This concept of a 3rd space, in the context of a residential unit, adopts the area left over for the garden and integrates it into the planning for the pavilions. This results in a design where architecture and landscape coexist, sharing its available space with one another and allowing the boundaries to be more fluid.


Design-Collective-Architects-Visual-Atelier-8-House68-33.jpg

This project explores the idea of a modern tropical home where the architecture is exposed to the natural elements that surround it. Light, air, water, and the garden is allowed to permeate and pass through the house through its courtyards, air wells, ventilated walls, windows, and timber screens. The degree of permeability is controlled to the extent that the interior spaces retain their comfort levels and not suffer from excessive heat gain or moisture levels. Tropical architecture is not to shield and protect the users away from the elements but to enhance and bridge the experience and the relationship between them.



Design-Collective-Architects-Visual-Atelier-8-House68-6576.jpg


Design-Collective-Architects-Visual-Atelier-8-House68-154.jpg


Design-Collective-Architects-Visual-Atelier-8-House68-3.jpg

INFORMATION

PROJECT NAME House68

LOCATION Selangor, Malaysia

SITE AREA (ha, m2, sq2) 3488 m2

BUILDING AREA (m2, sq2) 1829 m2

GROSS FLOOR AREA (GFA) 2146 m2

YEAR OF COMPLETION 2019

ARCHITECT/DESIGN FIRM Design Collective Architects (DCA)

LEAD ARCHITECT/DESIGNER

Ar. Chan Mun Inn • Ar. David Chan • Ar. Quah Zheng Wei

INTERIOR DESIGN Essential Design Integrated (EDI) Sdn Bhd

LEAD ARCHITECT/DESIGNER Idr. Wong Pei San Cherry Chong

CONTRACTOR/BUILDER MLH Bina Sdn Bhd

C&S CONSULTANT JPS Consulting Engineers Sdn Bhd

M&E CONSULTANT LMC Consult Sdn Bhd

LANDSCAPE Inchscape

PHOTOGRAPHER CreativeClicks Photography

Photography with courtesy of Design Collective Architects

https://www.dca.com.my



Similar Articles

Comments

To post your project Click here