Villa Tonden As A Perfect Holiday Retreat


HofmanDujardin-Visual-Atelier-8-Villa-Tonden-55.jpg

Designed to escape from the rush of the city, villa Tonden forms the perfect holiday retreat.

HofmanDujardin carefully shaped its characteristic appearance to perfectly fit into the open spot in the pine woods. This wood-clad home is equipped with all amenities required to enjoy a laidback time with family and friends. All rooms offer a stunning view of the surrounding nature. Villa Tonden is composed of three archetypical house-shaped volumes. They soften their presence in the surrounding landscape and create distinct places around the house. The façades embrace different terraces that overlook the encircling fields and the woods. While the individual volumes result in unique interior spaces with specific qualities, the use of sliding doors strengthens seamless internal connections between them


HofmanDujardin-Visual-Atelier-8-Villa-Tonden-1.jpg

The entrance hall with a reading window is openly connected to the main living space. With openings oriented in three directions, the living room follows the sun. Two large glass sliding doors open up to the east and a west terrace and blur the lines between the inside and outside. With the timber roof structure left visible, its height is emphasized. The living room forms the heart of the holiday retreat, inviting for all-night family diners or warm and cozy evenings around the fireplace. The master bedroom has a private bathroom and a big window that offers an uninhibited view of the surrounding woods.

The children’s bedroom features four build-in bunk bed nooks which provide a grounded place to feel safe in the natural surroundings. Located in front of a big window, they overlook the woods and allow the kids to look at the birds and deer from their beds. Besides the master bedroom and a children’s bedroom on the ground floor, Villa Tonden has two additional guest bedrooms in the attic. They both have a skylight to watch the stars and treetops. In this way, each space has a unique relationship with the surrounding nature.



HofmanDujardin-Visual-Atelier-8-Villa-Tonden-4.jpg



HofmanDujardin-Visual-Atelier-8-Villa-Tonden-8.jpg


HofmanDujardin-Visual-Atelier-8-Villa-Tonden-7.jpg


HofmanDujardin-Visual-Atelier-8-Villa-Tonden-9.jpg

INFORMATION

Project Villa Tonden

Client Private

Location Tonden, Netherlands

Area 150m² Period 2017-2019

Architect HofmanDujardin

Interior design HofmanDujardin

Consultant construction BreedID

Consultant installations Bureau 1232

Consultant lighting ERCO

Contractor Aannemersbedrijf Kormelink

Fixed furniture Imetis Maatwerk Interieur

Photography by Matthijs van Roon with courtesy of HofmanDujardin

https://www.hofmandujardin.nl



Similar Articles

Comments

To post your project Click here