The Strict Geometry Of NCaved House By MOLD Architects


MOLD Architects Visual Atelier 8 Ncaved House 88.jpg

NCaved is located on a small secluded rocky cove seemingly hovering just above sea level.

The need to create a protected shelter, at a location of disarming view, but openly exposed to strong north winds, led us to the decision to drill the slope, instead of arranging a set of spaces in line at ground level. We applied a rectangular grid to the slope to produce a three-dimensional “chessboard” of solids and voids. This strict geometry is discontinued with the rotation of the last axis of the grid, which provides the living area with an ampler view. Shifting the axis intensifies the sense of perspective significantly, and thus the imprint of the residence appears minimized at the conceptual end of the ascent. Longitudinal walls of dry stone create the vertical borders, which lead the visitor’s gaze to the horizon line. In contrast to the sturdy stone walls, the transverse facades are light, made of glass, and can open along their entire length.


MOLD Architects Visual Atelier 8 Ncaved House 99.jpg

The front is fully open to the east view, while the rear windows frame indoor gardens, enhancing the airflow and letting light into the residence. An in caved staircase connects the three levels externally and leads to the main entrance, located at the living room loft. This smooth descent into the interior of the house slowly reveals the initially hidden spaces of the house, while framing a two-sided view: a visual outlet to the sea during the descent, an outlet to the sky during the ascent. In-caved areas are “negative” spaces. They result from severing and removing part of the rock. This rough feeling of a natural cavity was what we aimed to recreate with our choice of materials and color palette. Stone, exposed concrete, wood, and metal are used with precision to create coarse inner shells.


MOLD Architects Visual Atelier 8 Ncaved House 2.jpg


MOLD Architects Visual Atelier 8 Ncaved House 6.jpg


MOLD Architects Visual Atelier 8 Ncaved House 55.jpg


MOLD Architects Visual Atelier 8 Ncaved House 3.jpg


MOLD Architects Visual Atelier 8 Ncaved House 1.jpg

INFORMATION

Type: Residence

Location: Ag. Sostis, Serifos Island

Gross area: 360m2

Site area: 6.000m2

Site supervision: Mold Architects

Year of completion: 2020

Architectural Design: Mold Architects –Iliana Kerestetzi

Consultant Architect: Manos Kerestetzis

Design Team:

Iliana Kerestetzi, Konstantinos Vlachoulis, Michail Xirokostas

Structural Engineer: Studio 265

Mechanical Engineer: TEAM M-H

Lighting Design: Nikos Adrianopoulos

Construction: Mold architects & Thanos Vittas

Photography by Yiorgis Yerolymbos and Panagiotis Voumvakis with courtesy of MOLD Architects

http://moldarchitects.com/



Similar Articles

Comments

To post your project Click here