Liang Architecture Studio Brings The Luxury Of Daylight


Liang-Interior-Architecture-Studio-Visual-Atelier-8-A-Desired-House-8.jpg

Home is not merely a house or container of trivial things in daily life, but more a place that accommodates emotions and love.

It’s like an intimate medium, which witnesses the interweaving of daily life and growth, records stories occur in the space, and conveys the occupant’s personality and attitude. This project is the transformation of a residence. Based on architectural thinking, the interior design enriches the layering of space by integrating interpenetrating surfaces and realizes symbiosis between people and space in a free and balanced atmosphere. Natural light is what the clients expect most for the home. It’s a luxury to have sunlight change, stay, and move throughout the entire space. As approaching the project, the design team tried the best to bring in the “luxury” daylight.

Architectural thinking was applied to spatial transformation. The floor slabs and rooftop along the central axis of the foyer were dismantled, which divided the building into two parts: the front and rear blocks. A structural beam above the foyer was retained, which witnessed the renewal of the space and carries its past memories. The box beside the beam features a mirror surface, which reflects it and seems to blur the time order under the relationship between the old and new. Originally, there were only two areas allowing daylight to enter the interior. Through the interpenetration of new blocks, the design team created an additional core area that introduces light in.


Liang-Interior-Architecture-Studio-Visual-Atelier-8-A-Desired-House-233.jpg

Besides, a layer of perforated aluminum panel is set under the glass roof, which creates a sense of formality as light falling down. The angles of sunlight vary throughout the day and year. Light freely moves within the space, generating playful shadows. The architectural facade and interior structures were adjusted and transformed appropriately, so as to create visual experiences and affect the occupants’ emotions at the architectural level firstly, and then extend such experiences and emotions to the interior. Light freely moves within the space, generates dappled shadows, which interacts with different areas, and provides the occupants with surprising and playful experiences.

After understanding the client’s demands and living habits of the family, the designers further enhanced the openness and interactive feature of the residence. Parts of the ceiling above the living room and dining area were cut, in order to connect the public areas as much as possible. In addition, based on spatial functions and the clients’ expectations, the designers added some windows in an orderly manner, which perfectly coordinate with the scales of those already existed. These new window openings bring ample natural light into space and enhance interaction between the inside and outside. The kitchen, dining room and other public areas are awash with daylight since morning. Those public areas are made open, helps to facilitate physical and spiritual interaction among family members.



Liang-Interior-Architecture-Studio-Visual-Atelier-8-A-Desired-House-24.jpg


Liang-Interior-Architecture-Studio-Visual-Atelier-8-A-Desired-House-22.jpg


Liang-Interior-Architecture-Studio-Visual-Atelier-8-A-Desired-House-2.jpg


Liang-Interior-Architecture-Studio-Visual-Atelier-8-A-Desired-House-3.jpg


Liang-Interior-Architecture-Studio-Visual-Atelier-8-A-Desired-House-26.jpg


Liang-Interior-Architecture-Studio-Visual-Atelier-8-A-Desired-House-25.jpg

INFORMATION

Project name:  A Desired Home

Project location: Zhejiang China

Completion Year: 2019

Design director: Xu Liang

Design team

Wang Xinyan, Zhou Zesi, Cheng Pingping, Sun Yongfang

Decoration Design: Liang Interior Architecture Studio

Lighting Design: Yaank Xiangyang lighting design co., LTD.

Photography by Wang Ting, Ye Song

with courtesy of Liang Interior Architecture Studio

http://www.liangarch.com



Similar Articles

Comments

To post your project Click here